Revmatoidni artritis lahko prepoznamo res zelo enostavno

Revmatoidni artritis lahko prepoznamo res zelo enostavno

Nekaj časa nazaj sem se pogovarjala s svojo babico, ki mi je povedala, da se sooča z nekimi problemi. Zelo veliko časa svojega življenja je preživela v športu. Zelo rada je tekla ali pa kolesarila. Potem pa se je vse skupaj seveda ustavilo, saj ni imela več energije za vse to. Sedaj pa se sooča z določenimi problemi, ki si nikoli ni mislila, da bi jih imela. Začela je čutiti bolečine v sklepu, sklepi so ji začeli otekati. Gibljivost njenih sklepov je bila zelo slaba. Tisti predeli, ki so jo boleli, se pravi sklepi so bili tudi zelo topli. Ko mi je povedala vse te svoje simptome sem seveda takoj vedela, za kaj gre. Takoj sem pomislila na revmatoidni artritis. Babica je za to prvič slišala in seveda sem ji želela situacijo malce razložiti.

Revmatoidni artritis lahko prepoznamo res zelo enostavno

Zelo hitro ji je postalo jasno, kaj je revmatoidni artritis in želela je tudi vedeti, kako lahko situacijo izboljša. Prišle sva do različnih stvari, ki lahko pomagajo. Ena izmed teh je bila seveda gibanje, ki je njej že zelo dobro znano. Gibanje je seveda zelo pomembno, ne glede na starost. Seveda nisem želela, da bi se preveč obremenjevala z gibanjem. Pomembno je le, da hodi na kakšen sprehod ali 2. Revmatoidni artritis lahko v tem primeru tudi zmanjša. Ko pride do kakršnekoli bolečine, je tudi zelo pomembno, da na ta predel, da nek topel obkladek.

Ena izmed stvari je tudi ta, da zmanjša telesno težo, ampak je že sama bila zelo drobna, kar pomeni, da to pri njej ni bilo tako pomembno. Rekla sem ji, da mora iti malce na splet prebrati, kaj vse ji lahko pomaga, saj sem tako tudi sama lahko našla, kako bi ji lahko pomagala. Teh stvari se je seveda držala in revmatoidni artritis je počasi izginjal. Rekla je, da jo čedalje manj bolijo sklepi in da je njena gibljivost spet takšna, kot je bila prej. Seveda sem bila za svojo babico zelo vesela in vesela sem bila predvsem, da sem ji lahko pomagala.