Novice

ZDRAVJE NA DELOVNEM MESTU Dr. Urška Ćeklić: »Zagotovite si vsaj 150 min zmerne vadbe tedensko.«

Miselnost, da je telesna aktivnost po službi dovolj za zdrav življenjski slog je napačna in vodi v številne zdravstvene težave. Delodajalec lahko z raznimi ukrepi veliko pripomore k zdravemu načinu življenja svojih zaposlenih. V službenem času lahko s hitrimi vajami poskrbimo za svoje zdravje.

Miselnost, da je telesna aktivnost po službi dovolj za zdrav življenjski slog je napačna in vodi v številne zdravstvene težave kot so debelost, diabetes, povišan krvni tlak in podobno. V novejšem obdobju večina ljudi veliko časa preživi v sedečem položaju tako doma, (sedenje pred TV, vožnja z avtom,…) kot tudi v službi (sedenje pred računalnikom, dolgo sedenje za pisalno mizo,…), zato so aktivni odmori zelo pomembni – še posebej odmori med daljšim sedenjem ali drugim prisiljenim položajem.

Delodajalci lahko zelo pozitivno vplivajo na zdrav življenjski slog zaposlenih

 

Na dogodku, ki ga je organiziral Univerzitetni inkubator Primorske v sodelovanju z Agencijo SPIRIT, je dr. Urška Ćeklić, asistentka na Univerzi na Primorskem na programu Aplikativna kineziologija poudarila, kako veliko lahko delodajalec pripomore k zdravju svojih zaposlenih z izboljšano organizacijo dela, s ponudbo zdrave hrane ter s spodbujanjem delavcev, da se udeležujejo zdravih aktivnosti. Kajti nemalokrat bi delodajalci z raznimi oblikami nagrajevanja zdravega življenjskega sloga svojih zaposlenih spodbudili večjo odzivnost delavcev.

slika1 

slika3slika3

Dr. Urška Ćeklić: »Hitre vaje med delovnim časom.«

Ker največ za svoje zdravje lahko naredimo sami nam je predavateljica Ćeklić demonstrirala nekaj hitrih razbremenitvenih vaj, ki jih lahko izvajamo brez potrebnih rekvizitov in kar v pisarni. Nikakor pa ne smemo pozabiti, da na naše počutje med delovnim časom zelo ugodno vpliva že nekajminutni sprehod po pisarni s kratkim oddihom na balkonu ali sprehod po stopnicah do toalete.

Za boljši razvoj in uspešnost podjetja je vlaganje v zdrav način življena zaposlenih dobra naložba, saj je zdrav in vesel delavec najboljši delavec in se zato tovrstna naložba dvakratno povrne.

Pripravila: Urška Klančar